Proiecte pentru dezvoltarea
Maramureșului

CENTURI RUTIERE

Centura Municipiului Baia Mare este un proiect vital pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din Maramureș. Costul estimat al acestei centuri este de 80 milioane de euro. Centura ocolitoare va avea o lungime totală de aproximativ 20 km.
Este important să demarăm proiecte de infrastructură în județ, pentru că astfel vom ajuta și economia locală și vom intensifica relațiile comerciale cu județele din zonă. De aceea, avem în plan să începem demersurile și pentru construirea centurii Municipiului Sighet.

DRUMURI EXPRES

Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în Maramureș, ne vom concentra pe construirea drumurilor expres care să integreze județul nostru la culoarele de circulație naționale și europene. În acest sens, una dintre prioritățile noastre este drumul expres Baia Mare – Satu Mare, pe care îl vom realiza împreună cu Consiliul Județean Satu Mare. Drumul va avea o lungime totală de 55,5 km, iar costul total va de 336,8 milioane de euro.
Baia Mare – Jibou este un alt proiect major de infrastructură rutieră. Acesta va avea o lungime totală de 42,01 km, iar costul estimat este de 351,8 milioane de euro. Banii pentru construcția ambelor drumuri expres vor proveni din Planul Național de Relansare și Reziliență.

PÂRTII DE SCHI

Vom dezvolta domeniul schiabil din zona montană Cavnic – Baia Sprie – Staţiunea Izvoare, cu un total de cca 40 km de pârtii de schi alpin și 15 km de schi fond şi biatlon.
Vom continua investiția în domeniul schiabil Borșa, din fonduri europene, pentru dezvoltarea infrastructurii turistice: pârtie olimpică de schi, complex turistic, telegondolă. Prin aceste proiecte de investiții, vom atrage mai mulți turiști în Maramureș.

POD PESTE TISA

Pentru fluidizarea traficului de mărfuri și de călători, precum și micul trafic de frontieră cu Ucraina, avem în vedere construirea unui nou pod peste râul Tisa, incluzând puncte de trecere a frontierei și drumuri de legătură între localitățile Sighetu Marmației și Solotvino.
Un proiect important, în valoare de 154 milioane lei, care se află deja în portofoliul CNAIR.

BARAJUL RUNCU

Vom finaliza construcția barajului Runcu, proiect vital pentru alimentarea cu apă a localităților din Maramureșul istoric, inclusiv a municipiului Sighetu Marmaţiei.
Vom amenaja zona turistică și de agrement Runcu, pentru dezvoltarea unei zone turistice de anvergură regională.

TERMINAL NOU LA AEROPORTUL INTERNAȚIONAL MARAMUREȘ

Vom construi un terminal nou al Aeroportului Internațional Maramureș, pentru a putea deschide acest important nod de comunicații pentru rute internaționale.
Acest proiect, evaluat de specialiști la peste 50 milioane de euro, îl vom finanța prin fonduri europene.

MOCĂNIȚA DE PE VALEA VASERULUI

Printr-o investiție de 10,2 milioane de euro vom reabilita calea ferată forestieră a Mocăniței pe o lungime de 45 km.
De asemenea, vor fi reabilitate, printr-un proiect al Regiei Naționale a Pădurilor, cabanele silvice de pe traseul Mocăniței.
Valea Vaserului este una dintre cele mai frumoase zone din Maramureș și trebuie să o promovăm intens.

AQUA PARK

Potențialul turistic al Maramureșului trebuie exploatat la maximum, de aceea avem în plan construirea unui Aqua Park Eco în localitatea Mireșu Mare.
Investiția, în valoare de aproximativ 23 milioane de euro, prevede o piscină acoperită, o zonă de SPA și mai multe bazine descoperite.

PARCURI INDUSTRIALE

Vom realiza un parc tehnologic și inovativ la Baia Mare, după modelul Cluj Innovation City, bazat pe dezvoltarea industriilor creative și afacerilor în domeniul IT&C.
Vom construi un parc industrial și logistic și în Sighetu Marmației, pentru dezvoltarea legăturilor comerciale în zona transfrontalieră. Aceste investiții vor crea locuri de muncă mai bine plătite pentru maramureșeni.

CONECTAREA LA REȚELELE DE DISTRIBUȚIE A GAZELOR NATURALE

Vom asigura extinderea rețelelor locale de distribuție a gazului metan în localitățile care nu au acces la alimentarea cu gaze naturale.
Astăzi, doar 26 dintre cele 76 de unități administrativ-teritoriale din Maramureș au acces la rețeaua de gaze.